What’s in a name

Quotation-William-Shakespeare-meaning-Meetville-Quotes-74284

De meeste ouders houden rekening met de betekenis als ze een naam voor de baby kiezen. Het idee is dat de betekenis iets zal zeggen over je kind en dan kan je er maar beter voor zorgen dat het positief is! Zo zullen er niet veel zijn die hun kind bewust een naam geven die zoiets betekent als “de woedende” of “de verbitterde”. Je hebt ze wel, daar niet van. Toch zullen de meesten op zoek gaan naar een naam met een mooie betekenis.

Een krappe negen jaar geleden mocht ik zelf op zoek naar een aantal mooie namen. Steijn en Hugo waren op komst en het stond buiten kijf dat mijn oudste knul Steijn ging heten. Naast dat ik het een mooie naam vond, vond ik de betekenis ook leuk. Het betekent namelijk “constant, kordaat”. Laat Steijn nu het meest constante kindje zijn dat ik heb als het op humeur aankomt! Hij is nagenoeg altijd gezellig, heeft zelden een ochtendhumeur en zijn karakter is erg gelijkmatig. Goed gekozen!

Zoontje nummer twee moest ook een naam hebben. Hugo vond ik mooi en de betekenis was net zo mooi: hart, verstand, ziel, denkende geest. Het klinkt wat wollig, maar ik kan me vinden in deze omschrijving van onze Huug! Hij is een gevoelig mannetje dat over alles nadenkt en continu “waarom” vraagt. Waarom dachten ze vroeger dat de Aarde plat was? Waarom is hij eigenlijk niet plat? Waarom ben ik er eentje van een tweeling? Wie heeft hockey bedacht en waarom? Als ik uit gemakzucht antwoord dat ik het niet weet (en soms weet ik het ook echt niet), krijg ik “maar waarom weet je dat niet?” naar mijn hoofd geslingerd. Geinig en irritant tegelijkertijd!

Het derde zoontje kreeg ook een naam: Mees. Abe was in eerste instantie niet overtuigd, maar hij ging voor de bijl toen ik hem de betekenis voorlegde: zoon van Tolmai. Voor jullie niet bijzonder, maar wel voor Abe; “Tolmai” lijkt namelijk enorm op zijn achternaam! Wie of wat een “Tolmai” is, is in deze niet belangrijk. Daarnaast betekent “Mees” ook “rijk aan rimpels”. In eerste instantie kon ik daar niet veel mee. Nu ik hem een dikke zes jaar ken wel! Hij is dan wel jong en klein van stuk, we zeggen altijd grappend dat Mees een bejaarde is. Laatst hoorde ik hem bijvoorbeeld zeggen dat alles vroeger anders was. Kleine opa! (en nu maar hopen dat die rimpels impliceren dat hij daadwerkelijk stokoud wordt!)

Na drie jochies kwam er een klein meisje: Catharina met als roepnaam Kate. Ze is vernoemd naar haar oma, oude oma, opoe, oudtante en ik vergeet er vast nog een aantal. Al ver voordat ik moeder werd wist ik dat ik mijn eventuele dochter Catharina ging noemen. Heerlijk oubollig en prachtig! Het zegt meer dan genoeg dat al eeuwen lang een hoop adellijke dames de naam Catharina kregen. Gelukkig voor Kate is de betekenis niet gek: rein, schoon, zuiver. Geloof me: dit klopt. Kate kan niet tegen viezigheid. Zit er een ieniemini vlekje op haar jurk? Ze schreeuwt moord en brand dat ze een schone aan wil! We zeggen regelmatig dat onze kleine Kate smetvrees heeft. (overigens is dit niet te hopen voor haar).

Maar goed, van alle namen die er zijn denk ik dat we de beste namen voor onze kinderen hebben gekozen. De betekenissen kloppen met het kind en ik ben er blij mee. Het was toch lullig geweest als we er eentje Jacob bijvoorbeeld hadden genoemd. Het is best een mooie naam hoor, maar “bedrieger” is geen fijn stigma.

Het feit dat Abe en ik vier kinderen hebben gekregen wijt ik volledig aan de keuzes die onze ouders hebben gemaakt. Mijn naam betekent “levengevende”. Abes naam kan je vertalen als “vader van velen.”

Ik ben Eva en sinds 2006 getrouwd met Abe. Samen hebben we vier kinderen: de tweeling Steijn en Hugo (2007), Mees (2008) en Kate (2012). Na jaren les te hebben gegeven, heb ik besloten om te gaan doen waar mijn hart ligt, namelijk schrijven.

Be first to comment