Vreselijke uitspraken

aap, noot, mies versie 19313508 x 2550

Taal is dynamisch. Dit is een hartstikke leuk feit, maar wat minder leuk vind ik onderstaande uitspraken. Taalverschraling, wat ik je brom!

“Komt wel goed”
Meestal wordt dit tegen je gezegd als je diep in de shit zit. Natuurlijk weet ik dat het, op enkele gevallen na, meestal wel goed komt! Soms wil ik gewoon even klagen en dan zit ik echt niet te wachten op de mededeling dat het allemaal wel goed gaat komen. Alsof ik dat zelf niet kan bedenken! Overigens is er door een stomme reclame een nieuwe variant: “Komp wel goed, schatje.” Ik weet niet welke ik erger vind.

“Met alle respect”
Als iemand hier een zin mee begint, dan kan je er vergif op innemen dat je daarna enorm wordt afgezeken. “Met alle respect hoor Eef, maar dat wat je gister aanhad was verschrikkelijk.” Bleh! Je hoeft echt niet te zeggen dat je respect voor me hebt. Zeg gewoon dat ik er gister niet leuk uitzag, als je dat überhaupt al wil vertellen. Of zeg gewoon niets.

Mensen die smijten met Engelse uitspraken vind ik ook zo vervelend. Het schijnt cool te zijn om je kennis van het Engels uitgebreid te etaleren. Gepaard met een vreselijke uitspraak worden emoties geuit door bijvoorbeeld “Oooh….Myyyy….Goooood” (spreek uit: Ooooh maaai gheuut) te tetteren. Opperste verbazing laat je blijken door te zeggen dat je totaal (of totally) flabbergasted bent. Uit te spreken als “flebbergestut”. Uiteraard.

Waaom in het Engels en niet in het Frans bijvoorbeeld? “Oooh….Moooon…Djeu” bekt net zo lekker en staat wellicht intelligenter. Je kan ook heel avant-gardistisch zijn door “oooh…mijn….heeemul” of “Noouuu jaaaa!” te roepen.

“In je kracht staan” is gewoon een jeuk-uitspraak. Ik stel me er altijd een storm bij voor terwijl ik gekleed in een gele zuidwester de elementen trotseer. Hoe hard het ook regent, waait en hagelt, ik blijf overeind! Ik ben bang dat ik met deze beeldvorming vrij alleen sta. Meestal krijg ik deze opmerking naar mijn hoofd als ik iets vervelends heb meegemaakt of ergens onzeker van ben geworden. Ik wil dan gewoon ventileren en zit dan echt niet te wachten op “wijze” uitspraken die ik zelf al lang had bedacht. Soms, heel soms, wil ik labiel en wiebelig zijn. En al helemaal niet in mijn kracht moeten staan.

“Je krijgt wat je aankan”
Echt, ik vind dit een vreselijke opmerking. Sommigen hebben mazzel in het leven, sommigen (heel veel) pech. “Je krijgt wat je aankan” impliceert mijns inziens dat je zelf je ellende hebt veroorzaakt. Verschrikkelijk, hoe krijgt iemand deze spreuk uit zijn mond? Los daarvan slaat elk gesprek dood na deze opmerking.

“We gaan knallen!”
Uit elkaar van woede? Knallen met vuurwerk? Oh nee, er wordt bedoeld dat je in korte tijd veel werk moet verzetten. Ik ga dan gewoon aan de slag met wat ik moet doen.

“En toen was het stil”
Dit is een van mijn favorieten! Op oersaaie feestjes zit je vaak “gezellig” in een kring. Terwijl je je buur aanspreekt wordt de schaal met hapjes doorgegeven. Eentje mag je er pakken. Eentje! En niet meer, want het is precies uitgeteld op de hoeveelheid gasten. Je pakt je blokje kaas met zilveruitje en het gesprek slaat dood. Logisch, want op een gegeven moment ben je uitgepraat. Er is altijd wel een of andere lolbroek die het doodvermoeiende feestje wat schwung wil geven door te roepen “Zo! En toen was het stil!”. Vaak wordt hij/zij door een andere lolbroek voorzien van de uitnodigende repliek: “Duussssss”. Er wordt wat ongemakkelijk gelachen, waarna het nog stiller wordt. Ik lach niet mee met dit soort lolligheid. Nooit.

Ik kan nog zo veel vreselijke uitspraken bedenken, maar dat is voor een andere keer.

Ik ben Eva en sinds 2006 getrouwd met Abe. Samen hebben we vier kinderen: de tweeling Steijn en Hugo (2007), Mees (2008) en Kate (2012). Na jaren les te hebben gegeven, heb ik besloten om te gaan doen waar mijn hart ligt, namelijk schrijven.

Be first to comment