Is chocola echt ongezond?

de-ruijter-hagelslag-puur-5-dozen

Deze week is de week van het Nationaal Schoolontbijt. Veel kinderen schijnen zelden tot nooit te ontbijten en het Schoolontbijt is in het leven geroepen om kinderen bewust te maken van het belang van een goed ontbijt. Gezond eten is belangrijk! Hier ben ik het helemaal mee eens.

Waar ik het totaal niet mee eens ben, is de campagne van Foodwatch. Waarom? Nou, zij hebben bedacht dat hagelslag niet mag en plaats moet maken voor vers fruit, want chocoladehagelslag is ongezond. Het feestelijke Schoolontbijt moet het dus doen zonder feestelijke hagelslag op tafel! Nu ben ik geen debiel en snap ik ook wel dat een boterham met een geprakte banaan meer vezels en vitaminen enzo bevat dan een bammetje met hagelslag, maar Foodwatch doet het voorkomen alsof hagelslag vergif is!

Echt, gekker moet het niet worden. Vergeleken met pak ‘m beet twintig jaar geleden mag je ongeveer niets meer! Van roken ga je dood, koolhydraten zijn niet goed voor je en suiker is vergif. Wel drinken we wijn, want een glas wijn per dag is gezond! (en bevat een hoop koolhydraten, maar dat vergeten we voor het gemak). Met al deze dingen kan ik een soort van leven (al hou ik me er niet aan), maar van chocola moeten ze afblijven!

Ok√©, chocola is vet en van te veel chocolade eten word je dik, maar avocado’s zijn ook vet en je wordt er ook dik van als je er te veel van eet! Ook heeft je lever het zwaar als je te veel chocolade eet, maar diezelfde lever heeft ook moeite met het afbreken van een gezond glas wijn. Chocola is verslavend, maar dat zijn sigaretten ook en het lijkt me beter (en gezonder!) om verslaafd te zijn aan Cote d’Or dan aan nicotine!

Dit waren de nadelen, maar er zitten ook veel voordelen aan het eten van chocola. Ik zal ze puntsgewijs noemen:
- Het is goed voor je cholesterol. Ja, net als Becel! Hoezee!
- Het remt ontstekingen. Fantastisch!
- Het zit bomvol magnesium, wat goed is voor onder andere je energiestofwisseling. Zo kom je de dag weer door!
- Goed voor hart- en vaataandoeningen. Mijn vader was dan wel een rammelende kar waar de pure repen van Delicata niet voor aan te slepen waren, maar de arts zei dat hij het hart van een jonge vent had. Paps was toen een zeventig-plusser.
- Zorgt voor een euforisch gevoel en onderdrukt pijn. Van chocola eten word je dus blij en pijnvrij!
Volgens mij kent Foodwatch de voordelen van chocola niet.

Natuurlijk is fruit gezonder, maar laten we nou niet doen alsof chocola zo vreselijk slecht is. Je wordt echt niet dik of ongezond van het eten van een boterhammetje met hagelslag in de ochtend. Iedereen weet ook wel dat je niet moet gaan leven op enkel witbrood met een flinke hoeveelheid hagelslag! Maar dat is doorslaan en doorslaan is nooit goed. Je kan van de gezondste dingen iets heel ongezonds maken als je doorslaat en wat mij betreft slaat Foodwatch door met het verbieden van hagelslag! Ik vind het behoorlijk ongezond van ze om zoiets feestelijks en lekkers niet aan kinderen te willen geven, maar ze wel bijvoorbeeld krentenbollen aan te bieden. Ik ben geen voedingsdeskundige, maar mij lijkt een krentenbol met kaas stukken ongezonder (want: zout, vet en suiker) dan een vriendelijk boterhammetje met boter en een klein beetje chocola.

De school van mijn kinderen doet niet mee met het Nationaal Schoolontbijt, maar wij ontbijten iedere ochtend thuis aan tafel. Deze hele week ontbijten mijn kinderen met brood. En roomboter. En hagelslag. Wat een horrorscenario voor Foodwatch! Wel geef ik ze bruin brood, vanwege de vezels. Dat schijnt veel gezonder te zijn dan wit brood.

Ik ben Eva en sinds 2006 getrouwd met Abe. Samen hebben we vier kinderen: de tweeling Steijn en Hugo (2007), Mees (2008) en Kate (2012). Na jaren les te hebben gegeven, heb ik besloten om te gaan doen waar mijn hart ligt, namelijk schrijven.

2 Comments

 • Beantwoorden november 6, 2014

  Ted

  ter vervanging van voorgaande reactie:

  Je leeft langer maar je hebt geen leven als je alle voedingsadviezen naleeft.

  • Beantwoorden november 6, 2014

   admin

   Je leeft niet langer! Het lijkt alleen langer!

Leave a Reply