Het beste idee van Nederland

Lampje

Al jaren kijk ik Het Beste Idee van Nederland op SBS6. Al jaren zit ik tijdens een nieuw seizoen behagelijk onder een dekentje allerlei Willie Wortels uit te lachen. Het ene idee is nog waanzinniger (of onnozeler) dan het andere.

Zo had iemand een borstel om je rug te schrobben uitgevonden. Volgens mij stamt zo’n borstel nog uit de tijd dat je met het ganse gezin eens per week in de tobbe zat, maar volgens deze persoon was dit hartstikke vernuftig en nieuw. Een ander was weer op het lumineuze idee gekomen om elastieken voor je rok uit te vinden, zodat je niet meer in je onderbroek op de fiets zit als het waait. Dat elastiek houdt namelijk alles op zijn plek! Hilarisch! Jochem van Gelder, die van Praatjesmakers, was iets minder hilarisch. Hij vond die elastieken niet het beste idee van Nederland (ik ook niet), want hij genoot zo van die opwaaiende rokjes. Mijn bek viel open. Jochem, die gezellige kindervriend die de leukste uitspraken uit kinderen weet te krijgen, geniet van opwaaiende rokken? Bah, bah en nog eens bah.

Niet alle ideeën zijn al uitgevonden of ronduit vreemd. Soms zitten er plannen tussen die in alle simpelheid geniaal zijn en waarvan ik alleen maar kan denken: “Waarom kom ik daar niet op?” Een aantal jaar geleden had een twaalfjarig jochie een broodtrommel met elastieken (daar zijn ze weer) om het deksel uitgevonden: de LunchLocker. Die elastieken hielden de bammetjes (met hagelslag) op zijn plek, zodat je niet een slagveld aantreft als je je broodtrommel open doet voor de lunch. Zo simpel en zo fantastisch! Waarom heb ik dit niet verzonnen?

Laatst was er wederom een jochie dat de baard nog in de keel moest krijgen bij Het Beste Idee. Hij had een enorme Eiffeltoren bij zich. Hij baalde van het afbreken van Kapla-bouwwerken en had dus aan elkaar plakbare latjes uitgevonden. Die latjes zijn zowel speelgoed voor kinderen (of grote mensen), maar je kunt ze ook gebruiken om bijvoorbeeld een design-lamp te maken. Ik was stomverbaasd. Twaalf jaar oud en gewoon een ontzettend tof, praktisch en “geschikt-voor-alle-leeftijden” idee hebben! Wat een held! Waarom bedenk ik zoiets nou niet?

Voor dit soort ideeën kijk ik graag naar Het Beste Idee en neem ik Britt Dekker op de koop toe. Aanvankelijk snapte ik echt niet dat uitgerekend zij dit toffe programma mocht presenteren en wilde ik Tooske terug, maar sinds een paar weken weet ik beter. Het recept is makkelijk en panklaar: doe je veel onnozeler voor dan je bent, praat met een belachelijk aangeleerd accent (serieus: waar praten ze zo?), zorg dat je tegen de irritatiegrens van je medelanders zit, maak als het even kan een pijnlijke duik tijdens (D) Sterren Springen en hatsekidee! Je krijgt een contract bij SBS en mag ook nog eens een gaaf programma presenteren!

Zo simpel. Ik wou dat ik het bedacht had.

Ik ben Eva en sinds 2006 getrouwd met Abe. Samen hebben we vier kinderen: de tweeling Steijn en Hugo (2007), Mees (2008) en Kate (2012). Na jaren les te hebben gegeven, heb ik besloten om te gaan doen waar mijn hart ligt, namelijk schrijven.

Be first to comment