Gezond?

140221-Goji-and-Yoghurt

Laatst zag ik het licht: ik moet gezonder gaan leven. Doorgaans ben ik dol op snoep, koek, sigaretten, pasta’s en ander vet- en koolhydraatrijk eten. Echt goed zorg ik niet voor mijn lichaam. Dat weet ik al jaren. Vandaar mijn geniale plan om beter voor mezelf te zorgen, zodat ik niet zo rimpelig, oud en verschrompeld word! In de Grazia had ik wat gelezen over de gezonde werking van superfoods, dus dat moest ik maar gaan kopen. Ik ging gezond doen!

Opgetogen door mijn goede voornemen ging ik snel naar de Albert Heijn. Ik knikte de medewerkster bij de sigarettenbalie gedag (ik kocht niets!), pakte een mandje en liep naar binnen. Rechts van me lag het fruit en blind kieperde ik mijn mand halfvol met sinaasappels, bananen (zijn toch goed?), aardbeien, frambozen en druiven. Ha, nog maar net binnen en nu al goed bezig! Vol goede moed liep ik door.

Aan de andere kant van de welkomstpoortjes is het broodschap te vinden. Meestal sta ik lekkerbekkend naar muffins, chinois en meer van dat soort zooi te kijken, maar nu liep ik er straal voorbij. Guttegut, wat ging dit goed! Het was even zoeken naar het pad waar alle ontbijtgranen stonden, maar na wat navraag vond ik het. Muesli en consorten waren te vinden tegenover de potgroenten. Oh. Daar kwam ik nooit.

Er ging een compleet nieuwe wereld voor me open toen ik bij de muesli’s stond. Wat veel keus! Blijkbaar vinden veel mensen dit lekker! Maar…wat moest ik nou nemen? Cruesli? Muesli? Met of zonder chocola? (met is vast lekkerder) Uiteindelijk, na lang wikken en wegen, maakte ik mijn keuze: biologische muesli met gedroogde banaan, abrikoos en andere fruitjes gecombineerd met gebrande amandelen. Fruit, noten, muesli: dit moest gezond zijn! Het kon niet anders!

Muesli moet je combineren met yoghurt en honing. Tenminste, dat zag ik een gezonde vriendin van mij laatst doen. Eigenlijk hou ik niet zo van yoghurt, maar alles voor het goede doel: een gezond lichaam. Op naar het zuivelschap! Terwijl ik daar naar toe liep, viel mijn oog op een wegwerpstand met superfoods. Wat? Superfoods! “Food” waar je heel gezond van wordt! Volgens de Grazia, dus dat zal dan wel zo zijn. Soms vind ik cranberrycompote wel lekker, dus ik kocht gedroogde cranberry’s. (klinkt stukken aantrekkelijker dan veenbessen) Eerlijk gezegd had ik nog nooit van een gojibes gehoord, maar er stond een zakje bij de superfoods en ze zagen er relatief gezien lekker uit, dus ook deze besjes verdwenen in mijn mandje.

Bijna was ik de yoghurt vergeten, maar gelukkig herinnerde ik me dat Gezonde Vriendin elke ochtend een kommetje muesli met yoghurt en honing eet. Hup, een literpak en op naar de kassa!

Apetrots op mezelf rekende ik mijn gezonde spullen af en ging naar huis. Eenmaal thuis trok ik het pak biologische muesli met gebrande en gedroogde dingen open en mikte een handje of twee in een kom. Een dikke plens yoghurt volgde en daarna moest ik er nog cranberry’s en gojibessen bij doen. Hupsakee, nog wat honing en ik was bijna klaar om gezond te doen!

Terwijl ik naar mijn gezonde kommetje keek, bekroop me een akelig gevoel. De prut die ik zag, zag eruit als papiermache met rode spikkels. Nou ja, mayonaise ziet er ook niet lekker uit als je het op een zwart bord gooit, dus het kon mee gaan vallen. Toch rook ik even aan de gezonde hap. Oh jee, het zag er niet alleen uit als papiermache, het rook ook nog eens zo! Blegh! Maar goed, friet stinkt ook en smaakt heerlijk, dus ik was nog steeds vol goede moed.

Met een open blik op oneindig nam ik een hap van de zeer verantwoorde muesli. Het smaakte zoals het er uit zag en zoals het rook: naar papiermache. Gatver! Misschien moest ik gewoon wennen aan de smaak, dus dapper at ik door. De Gezonde Hap werd steeds viezer naarmate ik meer happen nam. Ik hoefde helemaal niet te wennen aan de smaak, het was gewoon vies. Heel erg vies!

Ik kan twee dingen doen: op mijn tanden bijten en gezond eten of gewoon eten waar ik zin in heb. Ik hou niet van fruit, maar wel van groenten. Ik hou niet van yoghurt, maar wel van chocolademousse (is tenslotte ook een toetje). Ik hou niet van verantwoorde muesli, maar wel van witbrood met hagelslag. Ik word gewoon heel gelukkig van lekker eten! Veel gelukkiger dan wanneer ik zeer gezonde papiermache eet. Eigenlijk schiet ik in een rothumeur als ik iets moet eten wat ik niet lekker vind en helaas voor mij vind ik alles wat ongezond is heerlijk.

Morgenochtend ontbijt ik met een sloot koffie, witte boterhammetjes met hagelslag gevolgd door nog een bakkie. Dan maar ongezond, rimpelig en verschrompeld. Maar wel gelukkig!

Ik ben Eva en sinds 2006 getrouwd met Abe. Samen hebben we vier kinderen: de tweeling Steijn en Hugo (2007), Mees (2008) en Kate (2012). Na jaren les te hebben gegeven, heb ik besloten om te gaan doen waar mijn hart ligt, namelijk schrijven.

1 Comment

  • Beantwoorden juni 30, 2014

    Fred van Driel

    There you go! *S*

Leave a Reply